Bir çoğumuz çeşitli sebeplerle kendi işimizin patronu olmak istiyoruz. Kimilerimiz bu hayalini gerçekleştiriyor; kimilerimiz ise gerçekleştiremiyor. Gerçekleştiremeyenler hata mi yapıyor bilinmez ama gerçekleştirenlerin içinden hata yapanlar var ki bu yazımızda size yapılan bu hatalardan bahsedeceğiz. Ve bu hatalar şirketinize uzun dönemde çok pahalıya patlayabilir.
Şirketi için çalışmamak. Bir kenarda bırakmak
“Vakit olmadan; nakit olmaz.” Steve Jobs
Şirket kuruluşunda yapılan hatalardan en kritiği şirket için çalışmamak şirketi bir kenarda bırakmaktır. Hem vakit hem nakit harcayarak kurulan şirketlerin büyük çoğunluğu bu sebepten kapanıyor ya da uykuya alınıyor.Hem maddi hem manevi kaynaklarınızın ve emeklerinizin boşa harcamanızın yanı sıra şirketi bir kenara bırakırken onca yıl kurduğunuz hayallerinizi de bir kenara bırakıyorsunuz. The Founder filminde de denildiği üzere “...Süreklilik ve kararlılık kendi başlarına çok güçlüdür.” Vaktiniz olmayacaksa, hem nakitinizi hem de vaktinizi harcamayın.
Şirketi kurmak en son yapılması gereken adımdır. Önemli olan olası ortaklarınızı, müşterilerinizi ve çalışanlarınızı bulmaktır.
Gelir giderlerini yani muhasebe kayıtlarını tutmamak
Yel değirmenleri yel ile şirketler kâr ile çalışır. Şirketler doğası gereği kâr optimizasyonu güderler. Kârda olup olmadığınız anlamanın yolu da muhasebe kayıtlarını şirket kurulumundan itibaren aksatmadan tutmak ve doğru muhasebeciyle çalışmaktan geçer. Şirketinizi size yabancı bir pazarda kurduğunuzda ise doğru muhasebeciyi bulmak sizin için zor olabilir.
Vergi ödemelerini ve yükümlülükleri yerine getirmemek
Türkiye dışında vergi affı yaygın bir uygulama değildir. Dolayısıyla en başından beri aksatmadan düzenli bir şekilde vergilerinizi ödemenizin ve yükümlülükleri yerine getirmenizin önemi büyüktür.
Kimseyi işe almayıp her şeyi kendi başına yapacağını zannetmek
İş hayatı bir sahne değildir ve tek kişilik gösterilerin yeri şirketiniz değildir. Klonlama da icat edilmediğine göre şirketiniz de her şeye yetebileceğiniz ve her şeyi kendi başınıza yapabileceğiniz yanılgısına düşmeyin. Adam Smith’in Milletlerin Zenginliği kitabının ilk cümlesinde dediği uzmanlaşmayı kendiniz için feyz alın ve iyi olduğunuz alanda şirketinizde aktif olarak görev alın. Doğru kişileri seçip; onlarla verimli bir şekilde çalıştıktan sonra şirketiniz için endişelenmeniz gereken konu bu yetenekleri şirketinizde tutmaya nasıl devam edeceğinizdir.
İş planı ve bütçe yapmadan çalışmaya başlamak
Şirketinizin kaderi ellerinizde! Evet, gerçekten de öyle. Şirketinizin kurmadan önce detaylı şirket planını hazırladığınız ve bütçe çalışması yaptığınız takdirde şirketiniz kurulduktan sonra şirketinizin kaderini büyük ölçüde belirlemiş oluyorsunuz.
Pek çok Türk firması plan ve programı olmadan kurulmakta ve ‘kervan yolda düzülür’ mantığı ile yönetilmektedir ve ilk 3 yıl içerisinde kapanmaktadır. Esas başarı şirketi kurmak değildir. Esas başarı şirketi geliştirmek, büyütmek ve yeni pazarlara açmaktır.