Kelime anlamı olarak kai değişim, zen ise daha iyi anlamına gelmektedir. Japonların kaizen felsefesi Mükemmele ulaşma arzusu ile çalışma sürekli iyileştirme, sürekli geliştirmeyi amaçlar. Kaizen’in nasıl ortaya çıktığından biraz bahsedelim. Savaş sonrasında Japonya oldukça fakir ve güçsüz düşmüş durumdaydı. İleri düzeydeki teknolojileri satın alabilecek yada üretebilecek durumda değildi. Ayrıca, Japon halkını ve yaşam tarzını da düşününce, küçük ama sık gelişme mantığına dayanan Kaizen anlayışı ortaya çıkmıştır.Bu anlayış Batı’nın hızlı hareket etmeye bağlı hızlı sonuç alma stratejisi ile farkı açıkça ortadadır. Kaizen süreç odaklı olarak ifade edilebilir ancak, unutulmamalı ki iyileşen süreçler sonuca direkt etkiye sahip olacaktır. Bunun yanında süreç odaklı iyileştirmenin sürekliliğinin olacağını göz önünde bulundurursak, bu iyileştirmenin kalıcı ve etkin olacağını da söyleyebiliriz.
Problemlerin varlığını kabullenmek, Kaizen felsefesinin en temel prensibi olarak söylenebilir. Daha da ileriye taşıyacak olursak, sorun olmayan yerde gelişmeden de bahsedilemeyeceğini söyler. Problemleri çözmek için atılması gereken ilk adım, onları kabul ederek görünür kılmak olacaktır. Ancak süreç problem çözmekle tamamlanmıyor. Çözümün pekiştirilmesi ve standartlaştırılması, bir daha gerçekleşmemesi için gereken önlemlerin alınması gerekiyor.
İnsan kaizen felsefesinde önemi bir yere sahiptir. Problem yaratan olarak tanımlamaktansa, çözüm getirebilecek unsur olarak görülür. Özellikle şirketlerde, ofislerde tüm çalışanlar ortadaki problemi sahiplenmeli ve çözümün bir parçası olmalı.
Felsefenin yapısından biraz bahsettiğimizi varsayarak kullanılan tekniğinden bahsedelim .
1. Planla
Öncelikli olarak süreci anlamak ve problemi doğru şekilde tanımlayabilmek için bazı ölçümler ve gözlemler yapılmalı.(neden, sebep ve sonuç diyagramı, beyin fırtınası, pareto analizi gibi bazı ek methodlar kullanılabilir)Çözüm planlaması yapılacağı gibi bu süreci takip edecek küçük bir kaizen ekibi de kurulabilir.
2. Uygula
3. Kontrol et
Planlana hedeflere, iyileştirmelere ne kadar ulaşılıp ulaşılmadığı kontrol edilir. Bazı sapmaların olacağı açıkça ortada ancak önemli olan öngörülen sapmaları aşmamasıdır.
4. Önlem al
Yapılan iyileştirmenin kalıcı olduğundan emin olunmalı ve bunun için alınan önemlerin standartlaşması ve gerekli eğitimlerin verilmesi gereklidir.