Yazar Steven Stralser Yıllardır MBA programlarında ders veren ve MBA in A Day adı altında özel bir seminer serisi yürüten bir profesördür. Bu kitabı kaleme almasındaki amacı; MBA programına katılıp iş yeteneklerini geliştirmek isteyen ama bunun için vakit bulmayanlara yol göstermektir.
İnsan kaynakları yönetiminden liderliğe, müzakere taktiklerinden temel muhasebe uygulamalarına, temel ekonomi bilgilerinden pazarlama stratejilerine, reklamdan proje yönetimine, kalite kontrol süreçlerinden iş hayatında internetten yararlanmaya kadar, MBA programlarında verilen tüm bilgileri okuyucusuna sunmayı hedefliyor.
Ben bu hafta Yeye Library için aslında hayatımızın her aşamasında ve her olay için uyarlanabilecek Pazarlama, Strateji ve Rekabet Analizi konusunu seçtim.
Gelin beraber inceleyelim…
Pazarlama, Strateji ve Rekabet Analizi
Pazarlama, müşteriye bir ürünü satarken ya da bir hizmet sağlarken günlük bazda yaptığınız her şeydir. Peter Vessenes’in bu konudaki yorumu ‘nakit kral olabilir, ancak pazarlama her şeydir.’
Pazarlama strateji uzmanları pazarlamanın bir maliyet ya da harcama değil, daha çok bir yatırım olduğunu ileri sürerler bunun nedeni pazarlamanın sağladığı yararın büyük bölümü daha uzun dönemlidir ve bu yararın sonucunu tam olarak almak yıllar sürebilir.
Ayrıca pazarlama genellikle satışla bir tutulur fakat pazarlama satışın bir katalizörüdür. Başarılı bir satışın kilit noktası sürekli, istikrarlı ve aktif pazarlama stratejisidir.
Pazarlamanın bileşimi dört parçadan oluşur; Price, Product, Placement ve Promotion
Etkili bir pazarlama stratejisi/planı için gerekli olan diğer parçalar; pazarlama segmentasyonu, pazarlama stratejisi, pazar araştırması, fiyatlandırma, yerleştirme ve değer zinciridir.
Bir pazarlama organizasyonu haline gelmek için; öncelikle kendinize karşı dürüst olun, bütünleyici ve bütünleştirici olun, iletişiminiz, eğitiminiz ve ticari araçlarınız sizin yol belirlemenizdeki en önemli araçlarınız olsun, taktik uygulayın ve strateji belirleyin. Stratejiler uzun döneme yöneliktir; taktikler ise uzun dönemli stratejiyi başarıyla uygulamak için atılan daha kısa dönemli adımlardan oluşur.
# PEST Analizi
Şirketlerin uzun dönemli strateji geliştirirken kolaylıkla anımsamalarına ve kolaylıkla unutmalarına karşın Pest analizi dış çevrenin analiz edilmesiyle ilgili bir kısaltmadır. Politik, ekonomik, sosyolojik/demografik ve teknolojik stratejik planlamanın temelini oluşturur.
# Stratejik Düşünce Modeli: Porter’ın Beş Gücü
Harvard Business School profesörü Michael Porter‘ın ortaya attığı beş güç prensibi
yöntemde şirketlerin faaliyet gösterdiği sektörü ve rekabet ortamını analiz ediyor. Bu yöntem gerektiği gibi geliştirildiğinde ve işlediğinde şirketin büyük resmi görmesine olanak tanıyor.
- Industry Rivalry (Sektördeki rekabet)
- Barriers to Entry, Threats of New Entrants (Sektöre yeni girecek oyuncuların karşılaşacakları tehlike ve engeller)
- Bargaining Power of Suppliers (Tedarikçilerin pazara olan hakimiyetleri)
- Threat of Substitutes (İkame ürünlerin tehditleri)
- Bargaining Power of Buyers (Alıcıların, tüketicilerin pazarlık güçleri)
Bu beş güç, şirketinizin içinde bulunduğu sektörü derinlemesine anlamanızı sağlarken, adım atacağınız yeni bir girişimi de destekli bir strateji yardımıyla kurmanızı ve geliştirmenizi sağlayacaktır.
# Rekabet:Diğerleri gibi olmayın
Rekabeti tanıyın, rakiplerin stratejilerini, amaç ve hedeflerini saptayın, SWOT’unu(güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler) öğrenin, tepki biçimlerini tahmin edin, saldırmanız ve kaçınmanız gereken rakipleri seçin, konumlandırma haritası oluşturun.
‘Unutulmamalıdır ki bir şirketin dış ve iç hedefleri hem iç hem de dış bilgiye, kavrayışa ve derin analize bağlıdır. Bir strateji planı olmaksızın kaynaklar gelir getirmeyecek eylem, faaliyet ve işlevlerle harcanabilir.’